Vaccin mot kolesterol kan skydda mot hjärtsjukdom

Ett vaccin mot det "onda" kolesterolet når framgång i studier på möss genom att minska fett och förträngningar i blodkärl. Nu testas vaccinet i människor.


Personer med höga nivåer av ”dåligt” LDL kolesterol, antingen orsakat av genetiska faktorer eller på grund av ohälsosam kost och livsstil, har betydligt högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Höga kolesterolvärden kan leda till ansamling av fett i blodkärlen som bildar plack och förträngningar, så kallad ateroskleros eller åderförkalkning, som i sin tur kan leda till stroke.

Som en form av immunterapi har forskare tagit fram ett vaccin som kan minska kolesterolvärden under lång tid. Vaccinet riktar sig mot enzymet PCSK9 som produceras i levern och som normalt förebygger att LDL kolesterol städas bort från blodet.

I studier på möss visar forskare att vaccinet kan blockera enzymets funktion, vilket ökar reningen av blodet från det ”onda” kolesterolet och minskar åderförkalkning. I möss med hög kolesterolnivå framkallat av fet kost kunde vaccinet som injiceras under huden minska kolesterolvärde med 53 procent och aterosklerosskador på blodkärlen med 64 procent jämfört med möss som inte vaccinerats.

Studie i människor påbörjad

Efter framgångsrika resultat i djurstudier påbörjades 2015 en studie i människor med samma vaccin. Studiens främsta mål är att utvärdera vaccinets säkerhet men även om vaccinet har någon aktivitet i människor och förhoppningen är att studien blir klar i slutet av 2017.

Dagens behandling av högt kolesterol är främst läkemedel som statiner men det kräver att patienten tar en daglig tablett. Om resultaten i möss överensstämmer i människor kan vaccinet istället innebära en engångsbehandling för högt kolesterol med uppföljande ”booster” vaccination en gång om året.

Statiner kan ge biverkningar som ökad risk för diabetes. Även för vaccinet kan biverkningar förekomma och immunsystemet kan påverkas på lång sikt, något som ska utredas i pågående studier.