Kolesterol

Du kan sänka ditt kolesterol genom att äta speciell mat och genom att motionera. Men kom ihåg – all kolesterol är inte dåligt.


Kolesterol

Mandlar kan sänka nivåerna av det onda kolesterolet i blodet – och därmed rädda ditt hjärta.

Bra och dåligt kolesterol

Det finns olika sorters kolesterol: HDL-kolesterol och LDL-kolesterol.

HDL-kolesterolet är ett livsnödvändigt ämne som bygger upp cellernas membran och som också behövs för att tillverka könshormonerna testosteron och östrogen.

Det andra kolesterolet, LDL-kolesterolet, är också viktigt för kroppen. Men det är när vi får i oss det i för stora mängder som det kan påverka oss negativt.

Varför är LDL-kolesterolet farligt?

När LDL-kolesterolet kommer till blodet så binds de till olika celler i kroppen som behöver kolesterol. Detta är en bra sak.

Men om vi har mer LDL-kolesterol i blodet än vad cellerna behöver kommer de LDL-kolesteroler som inte blir upplockade av celler att krympa och bli tätare och mindre. Ju tätare de blir desto lättare kan de härskna och fastna i en skadad kärlvägg.

Detta kan, efter en rad andra händelser, leda till en hjärt- och kärlsjukdom.

Motion minskar riskerna

Motion minst tre gånger i veckan i ett tempo så att du blir svettig och får upp ett flås minskar riskerna för hjärt- och kärlssjukdomar. Motion minskar nämligen riskerna för inflammation i kärlväggen, som behövs för att det onda kolesterolet (LDL-kolester) ska kunna orsaka en åderförkalkning.

Motion höjer också det bra kolesterolet (HDL-kolesterol) som i sin tur motverkar inflammationer.

Mat som höjer kolesterolvärdet

Ägg innehåller kolesterol, men det är en myt att det skulle vara farligt att äta för mycket ägg. Det är faktiskt svårt att äta så mycket kolesterol att det höjer kolesterolvärdet. Kroppen kan producera eget kolesterol och äter vi för lite kolesterol – ja, då ökas kroppens egna produktion.

Därför är det svårt att sänka sitt kolesterolvärde genom att undvika visa produkter. Däremot kan man äta livsmedel som har en sänkande effekt på sitt kolesterol.

Mat som sänker kolesterolvärdet

Vissa livsmedel har den förmågan att de kan binda kolesterolet och gör därmed att det följer med ut ur kroppen. På det sättet kan du sänka kolesterolvärdet genom att äta dessa livsmedel.

Livsmedel som sänker kolesterolvärdet:

  • Havrekli
  • Mandlar och andra nötter
  • Sojaprotein
  • Frukt och grönt
  • Rapsolja

Det finns även vissa margarin som innehåller växtsteroler. Ett ämne som visat sig sänka kolesterolvärdet.