Fettguide över mättat och omättat fett
Vissa fetter minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar medan andra ökar risken. Vissa fetter ökar fettförbränningen medan andra gör dig fet. Därför är det viktigt att veta hur de olika fetterna påverkar dig och i vilka livsmedel de finns i. Vissa livsmedel kan även sänka kolesterolet i ditt blod. Här under följer din ultimata fettguide.
Omättade fetter
Omättade fetter är bra för dig. De gör att du minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
För att bränna fett måste du också äta fett (dock inte extremvägen). De personer som äter mer omättat fett av sin dagliga dos fett bränner mer än de som äter samma dos mättat fett.
Ät gärna
- Fet fisk
- Skaldjur
- Avokado
- Oljor som olivolja, rapsolja, flytande margarin, linfröolja, valnötsolja, sojaolja, majsolja och solrosolja
- Frön och nötter så som valnötter, linfrön, solrosfrön, mandlar, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter
- Ägg
- Tofu
- Alger
- Grönkål
- Spenat
Mättade fetter
Om du äter för mycket mättat fett så kan det höja kolesterolvärdet i ditt blod. Du bör äta högst två gram mättar fett per dag.
Undvik att äta för mycket av:
- Kokosfett
- Kött
- Mejeriprodukter
- Choklad
Riskvaror där transfett kan finnas
- Pommes frites
- Kakor
- Bakverk
- Margarin
- Pajer
- Piroger
- Glass
- Godis
- Snacks
- Mikrougnspopcorn
Läs därför på förpackningen om du köper något av detta. Står det ”härdat fett” eller ”delvis härdat fett” så kan det innebära transfetter.
Mat som sänker ditt kolesterolvärde:
- Mandlar och andra nötter
- Havrekli
- Sojaprotein
- Frukt och grönt
- Rapsolja