De olika fettgrupperna
Fett som vi äter kan delas upp i tre fettgrupper: Triglycerider, fosfolipider och steroler.
Triglycerider
Triglycerider är det fett som vi äter mest: Smör, margarin och oljor. Mestadelen av det fett som finns lagrat i vår kropp består också av triglycerider.
En triglycerider är uppbyggd av glycerol och tre fettsyror. Triglycerider kan bestå av mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror – det beror på fettråvaran.
Fosfolipider
Fosfolipider används som byggstenar i cellmembran och hjälper att transportera triglyceriderna i blodet. Fosfolid kan du hitta i exempelvis äggula och sojabönor.
Steroler
Steroler är en grupp av fett som vanligast är kolesterol eller olika växtsteroler. Steroler får vi mest i oss från växtoljor, nötter, fullkornssäd och grönsaker.
Kolesterol har ofta en dålig klang, men man ska komma ihåg att det finns olika sorters kolesterol. Ett är helt ofarligt och behövs för att kroppen ska kunna tillverka vitamin D och vissa hormoner.
Växtsterolerna, som exempelvis finns i oljesyra, linolsyra och linolensyra sänker det farliga kolesterolet. Dessa ämnen finns ofta i kolesterolsänkande produkter.
Läs mer om hur växtsteroler sänker det farliga kolesterolet i Läkartidningen.