Fetter är livsviktiga

Det är livsviktigt att vi får i oss fett. Alla kroppens celler behöver fett. Utan fett kan kroppen inte heller ta upp de fettlösliga vitaminerna vi får i oss. Fett skyddar våra inre organ, fungerar som energireserv och värmeisolerar oss. 25-35 procent av vårt dagliga energiintag bör komma från fetter. Idrottare bör ligga vid den övre gränsen.


Bra och dåliga fetter

Det finns tre olika typer av fetter: Mättat fett, enkelomättat fett eller fleromättat fett. De har alla olika funktioner i vår kropp.

De omättade fetterna (enkelomättade och fleromättade) är bra för oss, och oftast så äter vi svenskar för lite av dessa fetter. Dessa fetter minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Det mättade fettet är dåligt för kroppen om du äter mer än matrekommendationerna. Inom gruppen mättat fett finns bland annat transfett som kan höja det farliga kolesterolvärdet. Du bör äta högst 20 gram mättat fett per dag. Om du äter för mycket mättat fett kan det leda till att du får för mycket kolesterol i blodet.

Mättat fett

Fetter

Du kan känna igen det mättade fettet genom att det är relativt hårt i rumstemperatur. Ju mer mättat fett – desto hårdare är fettet.

Du hittar mättat fett i kokosfett, kött, mejeriprodukter och choklad.

Kolesterol

I mättat fett finns kolesterol. Det finns olika sorters kolesterol. Dels det kolesterol som kroppen bildar själv, som är ofarligt. Kolesterol behövs nämligen för att kroppen ska kunna tillverka vitamin D och vissa hormoner.

Men det finns också det onda kolesterolet LDL (Low-Density Lipoprotein) som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det kolesterolet fastnar i blodkärlen, och gör det trångt för blodet att flyta fritt. När det proppas igen kan blodet inte passera. Läs mer om kolesterol här.

Enkelomättat fett

Enkelomättat fett

Enkelomättat fett är flytande i rumstemperatur, exempelvis olja. Enkelomättat fett kan påverka blodfetterna på ett bra sätt. Det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Du hittar enkelomättat fett i olivolja, rapsolja, flytande margariner, avokado, kyckling, ägg, mandlar, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter.

Fleromättat fett

Omega3

Fleromättat fett är flytande i rumstemperatur. Det fettet kan sänka kolesterolhalten i blodet och därmed minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Du hittar fleromättat fett i fet fisk, skaldjur, majsolja, solrosolja, sojaolja, valnötter, solrosfrön, sesamfrön, linfrön och linfröolja.

Bland de fleromättade fettsyrorna finns det två fettsyror som är essentiella.

Essentiella fettsyror

De fleromättade fettsyrorna linolsyra och alfa-linolensyra (Omega3 och Omega6) kan kroppen inte producera själv. Det är därför väldigt viktigt att vi får i oss de fettsyrorna via maten. De kallas för de essentiella fettsyrorna.

De är viktiga för vår syn, vårt immunförsvar och för cellerna i hjärnans membran. Ju rörligare cellmembran desto lättare transporteras signalämnen.

Du hittar Omega3 i fisk och skaldjur. Fisk och skaldjur ska man helst äta två till tre gånger i veckan. Det finns även Omega3 i växtriket såsom i linfröolja, rapsolja, valnötsolja, sojaolja, tofu, valnötter, krossade linfrön, alger, grönkål och spenat.

Kroppen kan dock inte ta upp Omega3 från växtriket på samma sätt, därför krävs det att du äter en större del av det om du exempelvis är vegetarian.